Zelf lekker aan de slag? Do It Yourself! (DIY)

 

Verkleurd antiek linnengoed weer wit krijgen.


Er is al heel veel geschreven over vlekken verwijderen, tips van oma, huis tuin en keukenmiddeltjes, schoonmaakproducten, do’s and dont’s  en toch ga ik het ook doen.
Antiek linnengoed verkleurt uiteindelijk als het lang ongebruikt in de kast ligt. Het krijgt licht bruine vlekken, vegen en stipjes, met name op de vouwranden en het deel dat bovenop ligt.


De volgende tips zijn dus voor ouderdomsvlekken, het werkt niet of nauwelijks op oude etensvlekken (de lichtgele vlekken die je vaak op tafellakens ziet.)


Als verzamelaar en verkoper van oud en antiek linnengoed heb ik het nodige in mijn handen gehad en diverse tips uitgeprobeerd. Al mijn ervaringen die ik heb opgedaan zijn in feite in twee simpele (en goedkope!) wasrecepten samen te vatten.
Schrijf het op, want hier ga je heel veel plezier aan beleven!


De meest zachtaardige en de eerste die ik gebruik is deze:


- 3 liter heet water (tussen de 40 en 60 graden)
- 2 gebitsreiningstabletten (zoals Steradent, ik gebruik altijd een goedkoop B-merk, circa 90 cent voor een koker met 30 tabletten)
- half kopje zilversoda 


Dit is de verhouding die ik altijd ongeveer gebruik, maar het is geen ingewikkelde cake, dus het komt niet heel erg nauw.
Dat is het, zo simpel kan het leven zijn!


Waarom deze twee ingrediënten? 
Naast het feit dat het weinig kost is het ook veel minder belastend voor het milieu dan vele andere agressieve schoonmaakmiddelen en vlekverwijderaars. Daarnaast zijn deze soms zo agressief dat ik ze niet durf toe te passen of fragiele antieke stoffen, kant en handwerk. 
* In de gebitsreinigers zit o.a. sodabicarbonaat (ook bekend onder deze namen: Zuiveringszout, maagzout, baksoda, bicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat, natriumbicarbonaat en dubbelkoolzure soda. De scheikundige naam is NaHCO3.) Dit wondermiddel is voor heel veel dingen geschikt, maar is onder andere een ontvetter, vlekverwijderaar en een natuurlijke wit maker.
Daarnaast bevat het citroenzuur, een organisch zuur dat o.a. algen, kalk en roest kan verwijderen. Het citroenzuur versterkt de werking van antioxidanten, zoals de bicarbonaat. De combinatie van deze twee versterkt dus de werking.
* Zilversoda, tja, hoe het precies werkt weet ik niet, maar het is een hele goede vlekverwijderaar. Dus om een lang saai chemisch verhaal kort te houden, het gaat ongetwijfeld interessante verbindingen en reacties met elkaar aan.
Het is het eerste dat ik probeer bij oud linnengoed dat door ouderdom verkleuringen heeft en het werkt in 9 van de 10 keer!
Nadat de ingrediënten en het water in de emmer zitten en de tabletten zijn opgelost doe je het linnengoed erin. Omdat het water in het begin te heet is voor je handen gebruik ik een pollepel om het door elkaar heen te roeren.
De kunst is nu: geduld. Iets waar ik zelf de grootste moeite mee heb. Na 5 minuten besluit ik al te kijken of er iets gebeurd is. Het antwoord is standaard: “Nee” ;).
Laten staan dus, iets anders gaan doen en af en toe even omroeren. Mijn ervaring is dat het minstens een aantal uren nodig heeft, liefst een hele dag. 

Het tweede recept is ook heel simpel, maar iets agressiever dan de eerste. Het is meer geschikt voor bijvoorbeeld linnen en katoen. 

- 5 liter heet water (tussen de 40 en 60 graden)

- 2 gebitsreinigingstabletten

- kwart kopje biotex vlekkenmiddel

- 1 vaatwastablet 

Waneer het schoon is (of na 24 uur) even wassen in de machine met een witwasmiddel, laten drogen en het is weer (bijna) zo goed als nieuw!

Goed om te weten:
- Fragiele stoffen niet hoger wassen dan 40 graden. Echt katoen en linnen kan op 60 tot 90 graden, al ga ik zelf nooit hoger dan 60.
- Fragiele dunne stoffen, kant en handwerk is extra kwetsbaar wanneer het nat is. Wring het niet te stevig uit en hang het dus niet te drogen aan twee knijpers, maar leg het het liefst uit.
- Het gebruik van een droger is ten eerste slecht voor de vezels van de stof en te heet voor antiek linnengoed. Laat het aan de lucht drogen, als het kan buiten.
- Je kunt stijfsel toevoegen aan je antieke wasje, dit zorgt ervoor dat het vuilafstotend is en dus langer mooi blijft.
Disclaimer:
Feeling at Home is op geen enkele wijze verantwoordelijk voor welke vorm van schade dan ook ontstaan na het lezen en uitvoeren van dit artikel.
Schoonmaakmiddelen, ook natuurlijke en opgelost in water dienen altijd ver buiten het bereik van kinderen gehouden te worden.
Feeling at Home raadt aan om bij twijfel het eerst te proberen op iets kleins of op een hoekje van de stof, voordat je de gehele inhoud van de linnenkast van je overgrootmoeder in een bad gooit.

***********************************

Hanger met bloemen

brocante webwinkel

 

Deze hanger is gemaakt van een simpele metalen kledinghanger.

Buig de hanger in een hartvorm (een tangetje hierbij is wel handig, met name bij zwaardere hangers).

Versier het metalen hartje met droogbloemen, of zoals op de foto met een streng nep bloemen en eventueel wat groene blaadjes.

Voor het vastbinden kun je dun ijzerdraad gebruiken of visdraad, dit is zo goed als onzichtbaar.

 

 

 

 

***********************************

 

Creatief decoreren

brocante webwinkel

Brocante is tegenwoordig vrijwel overal te krijgen. Nieuwe items, of juist hele oude. Prijzig, of juist voordelig gevonden. Nee, het vinden van brocante is niet moeilijk, maar hoe blijf je origineel, verrassend en toch in die befaamde brocante sfeer?

Een mooie oude grote kast of lange tafel koop je niet vaak, meestal ook voor jaren. Eenmaal aangeschaft is het een pronkstuk in de kamer, maar toch raak je er op een goed ogenblik aan gewend. Blijft mooi, maar niet nieuw.

Of je kocht prachtige decoratie die in de winkel zo heerlijk geëtaleerd was, prachtig opgemaakt, omringd met andere mooie spullen, vaak in een serene sfeer. Eenmaal thuis oogt het ineens anders en word het moeilijk het net zo uit te laten komen als toen je het kocht. Het is niet voor iedereen natuurlijk om creatief te decoreren. In je hoofd zit het plaatje, maar het komt er niet uit.

Dus hoe hou je het nou spannend en afwisselend?

Zelf probeer ik het te vinden in de kleine dingen. Details zijn vaak wat een woonruimte sfeer geeft, van een gedekte tafel dat extra’s maakt, die saaie stoel een beetje leven inbrengt. En verassend genoeg zijn die kleine dingen vaak onder handbereik. Zoek je huis af op zoek naar linten, sieraden die je ergens in een vergeten doosje had liggen, bijzondere kralen, touw, mooi papier… De mooiste details zijn misschien binnen handbereik. Met een lint en die ene oorbel, waar je de andere al jaren van kwijt bent, maak in een handomdraai een ketting voor een mooi gevormde lege glazen fles. Een kralenketting om een opgerold servet en je hebt een bijzondere servetring. Een ongebruikte ring schuif je over de tuit van een simpele tinnen theepot en je creëert iets unieks.

DSC01906.jpg

Probeer ‘out of the box’ te denken. Een mooi tafelkleed kan ook prachtig staan over je bed, een sjaal misschien als stof voor een saaie lampenkap. Een simpele krans kun je voor elk seizoen weer anders opmaken en aan de deur hangen. Struin het net af voor ideeën, probeer wat uit, verander en wissel af. Niet leuk geworden? Je kunt het gemakkelijk weer omgooien, zolang je niet in de weer was met de grote servieskast van oma of de poten al van een Queen Ann had afgezaagd…

Naast de kleinere brocante decoratie bestaan er natuurlijk ook talloze kleine meubeltjes, te vinden naar ieders budget. Het voordeel van al die gezellige kleine tafeltjes, kastjes en wandplanken, is dat je ze makkelijk kwijt kunt en er lekker mee kunt schuiven. Zet je nachtkastje eens naast de bank en gebruik een bijzettafel als luchtig bedtafeltje. Zet de sidetable eens aan de kopse kant van de eettafel en creëer er een tafereeltje in de sfeer van het etentje dat je geeft. Een ladekastje dat functioneert, maar saai is? Probeer eens muurstickers en beplak een lade met één simpel woord, of ga aan de slag met behang en tover de laatjes verrassend om.

Creëer een basis in huis waar je je prettig bij voelt en schaf die accessoires aan waarmee je regelmatig aan de slag kunt, maar die je ook af en toe kunt opbergen wanneer je iets anders wilt. Durf te etaleren en te veranderen. Hoe meer je bezig bent hoe makkelijker het zal gaan. En als je daarbij af en toe eens lekker afkijkt bij een ander krijg je de smaak al snel te pakken!

***********************************

Meubels verven

Een leuke oude kast gevonden, maar niet de uitstraling die je zoekt? Geef hem een nieuwe verflaag en transformeer hem in een prachtige brocante kast!

Dit zijn simpele basistechnieken waarvoor je geen professional hoeft te zijn, geen vermogen hoeft uit te geven aan materiaal en waarmee je vrijwel direct aan de slag kunt.

Er bestaan uiteraard duizenden andere technieken en we proberen dan ook niet volledig te zijn, maar wel om je een stapje in de goede richting te helpen zodat je zelf fijn aan de slag kunt!

Schoonmaken en schuren

Elke verfbeurt begint met het goed schoonmaken van het hout. Met een oplossing van ammoniak en water ontvet je het hout goed. (Ongeveer twee delen water, één deel ammoniak).

Daarna schuur je het hout zodat de verf beter hecht. Het makkelijkste is een kleine schuurmachine, maar met de hand kan natuurlijk prima.

Verflagen die erg bladderen zul je met grof schuurpapier moeten verwijderen (kan een enorme klus zijn…). Er zijn rigoureuzere manieren van oude verf verwijderen, zoals zandstralen of het gebruik van een afbijt middel, maar dan moet je goed weten wat je doet.

De voorkeur gaat uit naar een goede staat oude verflaag of een onbehandeld meubelstuk.

Type hout

En zijn natuurlijk diverse soorten hout welke niet allemaal dezelfde behandeling vragen.

‘Bloedend hout’

In sommige houtsoorten zitten kleurstoffen die oplossen in water. Zodra je dit hout verft met een verf op waterbasis lossen deze stoffen op in het water en veroorzaken hinderlijke lelijke bruin/gele vlekken door je verf heen. Vervelend genoeg blijven de vlekken door je schilderwerk heen komen, laag na laag….

Om frustratie te voorkomen is het dus raadzaam bij deze houtsoorten een verf op terpentinebasis te gebruiken. Deze legt een isolerende laag over het hout en er zullen geen vlekken doorheen komen.

De meest voorkomende bloedende houtsoorten zijn eiken, mahonie en teak.

Meubels in de boenwas geven na het verven op waterbasis vaak een roze gloed en vlekken.

Bij twijfel kun je eerst een stukje proberen (bijvoorbeeld de binnenkant van een deur).

Type verf

Om de mooie brocante oude look te krijgen worden veelal matte verflakken gebruikt. Deze zijn op basis van mineralen (kalk of krijt) en geven daardoor een mat oppervlak.

Mooi, maar door de open structuur ook vlekgevoelig. Afhankelijk van het meubelstuk kun je ervoor kiezen een speciale beschermende waslaag aan te brengen. (Een salontafel zal eerder vlekken oplopen dan een hangende vitrinekast.)

Deze zijn vaak te koop van hetzelfde merk als de matte verf.

Matte verf is gemakkelijk te verwerken en droogt vrijwel streeploos en snel op.

Als tweede optie kun je ook kiezen voor zijdeglans verf. Minder mat, maar makkelijker schoon te houden.

De voorkeur gaat uit om de gehele behandeling met één type verf te doen (dus of water- of terpentine basis), maar het is niet onmogelijk hiervan af te wijken. Mocht je te maken hebben met een bloedende houtsoort en daarom een grondverf op terpentinebasis hebben gebruikt, moet je deze zeer goed laten uitharden. Verf op waterbasis zal moeizaam hechten wanneer de oplosmiddelen in de vorige laag niet goed gedroogd / vervlogen zijn. Houdt minstens twee keer de aangeraden droogtijd aan.

Schuur tussen elke verfbeurt lichtjes op. Hierdoor hecht de nieuwe laag beter.

Doorschuren

Om je meubelstuk een geleefd uiterlijk te geven is de makkelijkste manier om met een stukje schuurpapier de randjes van de verf weg te schuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier (hoge korrel) om zo min mogelijk krassen te veroorzaken.

Heb je een mooie houtbewerking en wil je deze na het verven weer mooi erdoorheen laten komen? Als je voordat je het verft wat kaarsvet eroverheen smeert zal de verf nauwelijks hechten en kun je het gemakkelijk eraf halen waardoor het hout mooi zichtbaar wordt.

Note: Feeling at home kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het resultaat…. Dus twijfel je over je eigen kunnen? Begin niet aan oma’s antieke linnenkast, maar start met een simpel goedkoop bijzettafeltje ;).

 

***********************************

De kunst van het tafel dekken

brocante webwinkel

Wat zie je ze vaak, de prachtige gedekte tafels, vol decoratie, servies en alles lijkt bij elkaar te horen. Hoe doe je dit? En vooral, hoe doe je dit op een simpele, niet al te dure manier?

Bedenk een thema waar je je aan wilt houden. Dit kan een seizoensgebonden en heel concreet thema zijn, zoals Pasen of kerst, maar ook abstracter zoals ‘voorjaar’ of ‘feest’. Als thema kun je ook een bepaalde kleur kiezen. Makkelijk is wit, maar spannender kan zijn wit met goud, turkoois of roze. Het betekent niet dat je servies in huis moet hebben in die kleur, maar accessoires moeten wel makkelijk te vinden zijn, liefst in huis.

Tafellinnen

Begin met het kiezen van wel of geen tafelkleed. Het linnen hoeft niet altijd een bestaand wit tafelkleed te zijn. Sommige plaids, van dunne stof liggen ook prachtig op tafel of zijn te combineren met een tafelloper. Mooi breed kant in huis? Span het overdwars over de tafel en zet het vast met een punaise aan de onderkant van het blad.

Een lap stof over in huis? Knip er repen van en knoop ze in een strik. Twee losse strikken op tafel kleed al snel aan, zonder al te veel werk.

Servies

Goed, als je de basis hebt gelegd kun je vervolgens aan de slag met het servies. Een tafel is praktisch als er per gang één bord voor je staat…. Maar, een tafel wordt mooi als je servies zoveel mogelijk stapelt, in volgorde van de gangen. Begin met een onderbord, dit is in feite een bord voor de sier waar je niet van gaat eten. Op die manier ligt er altijd een tweede bord onder het bord dat je gebruikt, tot en met de laatste gang. Onderborden zijn verkrijgbaar in alle kleuren, materialen, maten en prijs.  Kies je voor chique dan zijn verzilverde onderborden prachtig, maar hou je het liever luchtig en speels dan zijn die van riet een fijne keuze. Bedenk welk thema je in je hoofd had en hou je hieraan. Het belangrijkste is dat het onderbord groter is dan het grootste bord waar je van eet. Verder kun je kiezen wat je wilt. Misschien heb je al grote borden in huis en gebruik je deze als onderborden, of gebruik kaarsen plates (ronde, vaak plastic borden waar een stel kaarsen op kan staan).

Geen grote onderborden in huis en geen tijd of geld om deze aan te schaffen? Probeer of je iets anders kunt verzinnen om het bord heen. Leg er bijvoorbeeld een streng nepbloemen omheen, knoop een lint erom of een stuk kant, of knip een ronde vorm uit een (plastik) tafelkleed.

Nu begint het echte dekken. Begin met het bord dat als hoofdgerecht gebruikt gaat worden. Het liefst een behoorlijke maat zodat je de volgende borden er makkelijk op kwijt kunt. Hier geldt eigenlijk maar één regel: mix en match in het thema. Verschillend servies kan prima bij elkaar gebruikt worden zolang je probeert één gemeenschappelijke deler te gebruiken.  Bijvoorbeeld alles wit of wit met een goud randje. Of alles met bloemen, alles in een bepaalde tint, een bepaalde vorm etc. Zo gaat vrolijk gedecoreerd servies prima samen met sober wit. Of wit prachtig met andere delen die wit met bloemen zijn. Het herontdekken van alles dat je in de kast hebt staan is hierin juist zo leuk.

Stapel, stapel, stapel. Leg alle borden op elkaar die je gaat gebruiken. Hiermee creëer je hoogte op tafel en daarmee een prettiger gezicht.

Kaarslicht

Het mooiste licht op een gedekte tafel is kaarslicht, ook in de zomer. Ga je voor chique? Kies dan allerlei kandelaars met een chique uitstraling, verzilverde brocante kandelaars lenen zich hier goed voor. Ook hier geldt: ze hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn. Oude kandelaartjes zijn volop te koop bij webwinkels, vlooienmarkten of soms de kringloop. De brocante liefhebber kijkt niet op een vlekje of doorgeschuurd plekje zilver en spaart dus gemakkelijk een stel bij elkaar.

Iets minder chique en glanzend? Kleine waxine houders zijn naast mooi ook in alle stijlen en kleuren te koop. Een hele rij over de lengte van de tafel geeft hoe dan ook een spannend en warm effect. Op ieder bovenste bord een brandend kaarsje geeft je gasten een welkom gevoel. Kleintjes aan de tafel? Geef hen een nep waxinekaarsje op batterijen. Zo horen ze er helemaal bij, maar zonder het gevaar van vuur.

Kortom, veel kaarslicht op tafel, maar kijk ook of je in de rest van de kamer kaarsen kunt plaatsten en zo met enkel kaarslicht kunt dineren.

Servetten

Het gebruik van servetten geeft je tafel al snel een aangekleed effect, daarnaast zijn ze praktisch en in duizend en één vormen te vouwen.  Kijk eens op internet voor vouwtechnieken. Deze zijn simpel te vouwen volgens een stappenplan en het maakt indruk op de gasten. Het feit dat je je best doet voor anderen is vaak al het grootste begin van een geslaagd etentje.

Bestek

Bestek leg je zo neer dat je van buiten naar binnen eet. Dus het bestek voor het voorgerecht ligt het verst van het bord, het nagerecht het dichtst bij het bord. Eventueel bestek voor tussengerechten logischerwijs er tussenin.

brocante webwinkel

Het mooist is natuurlijk een groot uitgebreid antiek zilver bestek, maar laten we eerlijk wezen, de meeste hebben dit niet in huis en dit aanschaffen voor één of twee etentjes is wat overdreven.

Kijk eens wat je hebt en struin wat rond op brocante webwinkel sites. Er wordt van alles aangeboden, vaak verzilverd, en nog bruikbaar. Kleine setjes kun je onderling best met elkaar gebruiken. Niet elke gang hoeft hetzelfde bestek te hebben. Het is wel het mooiste als elke gast dezelfde setjes heeft liggen.

Een andere, makkelijkere oplossing is het kopen van een bestekset in een brocante stijl, maar nieuw. Er zijn genoeg RvS besteksets te vinden met een vrouwelijk en sierlijk heft. Het ligt een beetje aan de tijd die je hebt en het budget. Echter, de meeste brocante liefhebbers verzamelen en sparen zo in jaren van alles bij elkaar tot er een compleet geheel ontstaat. (Of nog vaker, een overcompleet geheel…).

Bloemen

Verse bloemen maken een gedekte tafel (en eigenlijk ieder vertrek) op een simpele en snelle manier vrolijk en lieflijk. Bloemen die horen bij een thema geven de tafel een directe sfeerboost. Een paasontbijt verdient gele tulpen, een chique diner, met wit goud servies, grote witte rozen en geen uitbundig voorjaarsboeket met fijne kleine bloemen maken een vrolijke voorjaarslunch.

Naast een boeket neerzetten op tafel kun je ook iets anders bedenken. Een paar ranke glazen vaasjes met een enkele bloem bijvoorbeeld. Of maak een krans waar je bloemen aan hangt met visdraad, hang deze boven de tafel. Hiervoor zijn ook de kleine mini vaasjes te gebruiken die je met ijzerdraad hangt waar je wilt. Het houdt de bloem vers zodat je er na het etentje ook nog iets aan hebt.

Een verse roos op ieders bord met een lief kaartje eraan maakt je een lieve en zorgzame gastvoruw.

Kortom, probeer zelf creatief te zijn met bloemen. Ze zijn makkelijk te krijgen, geven snel sfeer en zijn eindeloos te combineren.

Aankleding

Voor de verder aankleding kun je eigenlijk alles gebruiken dat je mooi vindt. Versier naar het thema dat je voor ogen had. Strooi op de kersttafel gouden sterretjes die je in de hobbywinkel koopt, of glitters over een wit tafelkleed.

Met grof bruin touw knoop je om de wijnglazen een kaartje met een persoonlijke tekst voor elke gast. De mogelijkheden zijn eindeloos en gebruik wat je in huis hebt en leuk vindt.

***********************************

© 2011 - 2020 Feeling At Home | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.